Четирима са арестувани за сексуална експлоатация и кибертормоз на деца

DenNews.bg
02.08.2019
размер на текста:

Арестувани са четирима мъже, занимавали се с онлайн сексуална експлоатация и кибертормоз на деца, информира МВР.
Установено е, че за осъществяване на първоначалните си контакти с набелязаните жертви те са използвали основно Фейсбук, а след спечелване на доверието на невръстните, комуникация продължавала чрез чат приложения.
След като успешно склонявали децата да споделят собственоръчно създадените от тях снимки и видеа, започвал процес на изнудване за създаване на други подобни материали и дори оказване на натиск за срещи на живо.
Задържаните български граждани практикували различни професии от области в страната - Бургас, София, Варна - един от тях работел на бензиностанция, друг бил служител на мобилен оператор, трети - моряк, а четвъртият е безработен.
В едно от иззетите устройства на моряка, служителите на ГДБОП установили няколко папки с много снимки на малки деца, играещи си в морската градина в Бургас, предстои установяване самоличността на заснетите деца.
За задържания столичанин сигналът до антимафиотите бил получен от партньорите им от агенцията за вътрешна сигурност на САЩ - Homeland Security Investigations. Касаело се за засечена кореспонденция в чат приложението "KIK" по време на международно разследване с участието и на властите от Нова Зеландия.

От ГДБОП апелират за завишен родителски контрол по време на лятната ваканция.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети