8 г. затвор грозят Кольо Илиев, повдигнати са му две обвинения за пожара, нанесъл щети на АМ „Струма“

DenNews.bg
19.08.2019
размер на текста:

Две обвинения са повдигнати на управителя на фирмата за изкупуване и преработка на вторични суровини Феникс Дупница за големия пожар, нанесъл щети на моста на магистрала „Струма“ в Дупница. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на съвместна пресконференция с окръжния прокурор Камелия Стефанова в Окръжна прокуратура-Кюстендил.
Едното обвинение срещу Кольо Илиев е за престъпление против околната среда, за това че като управител той е управлявал отпадъците не по установения в закона ред и с това е създал опасност за живота и здравето на гражданите и е причинил вреди на околната среда.
Второто обвинение е за груба небрежност, като е запалил чужд имот на значителна стойност, а именно моста на АМ "Струма".


За първото престъпление предвиденото в закона наказанието е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв. За второто престъпление законът предвижда лишаване от свобода до 5 години.

Окръжна прокуратура-Кюстендил е определила на Илиев мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева.

Както писахме, Фениск Дупница е получила предписание от РИОСВ-Перник през месец май 2019 г. В него е бил поставен срок до 31 юли фирмата да премахне боклука от района на магистралата, както и да почисти мястото. 


„Макар да са повдигнати към този момент обвинения на едно лице, това не означава край на досъдебното производство. Кръгът на обвиняемите лица е възможно да се разшири. Имало е още през месец май предписание на контролен орган да се предприемат дейност по премахване на тези отпадъци.
Срокът е изтекъл 14 дни преди пожара. Въпросът, който си поставя прокуратурата, е къде са били 14 дни контролните органи. Защо не са предприети действия? Могли ли са няколко контролни органи да предотвратят този тежък резултат”, заяви говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова и посочи, че ще бъде проверена дейността на всички контролни органи, които са ангажирани с контролни функции по Закона за управление на отпадъците. "Контролни функции има Агенция Пътна инфраструктура, кметът на община Дупница и РИОСВ-Перник”, заяви окръжният прокурор Камелия Стефанова.
Направен е оглед за това да се установи, какъв отпадък е складиран под моста на АМ "Струма". Освен това са иззети отчетните книги на фирмата, както и годишните отчети.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети