107 мигранти бедстват на спасителен кораб, но Италия категорично не ги иска

DenNews.bg
19.08.2019
размер на текста:

107 мигранти, които се намират на спасителен кораб на хуманитарната организация „Оупън армс“ бедстват на борда, но Италия е непреклонна и не допуска плавателния съд на своя земя. Корабът се намира край италианския остров Лампедуза, но вече 17 дни не получава разрешение да навлезе в пристанището.
Вчера бе публикувано видео, на което се вижда как четирима от мигрантите скачат зад борда и отчаяно започват да плуват към брега. Малко по-късно на кадрите се вижда, че те са спрени и върнати обратно на кораба.
Късно вчера Испания официално обяви, че ще приема кораба, но това решение е под въпрос. Причината е, че ситуацията на кораба е критична, хората нямат никакво време за губене и петте дни, които ще са им необходими, за да достигнат до испанското пристанище Алхесирас, близо до Гибралтар, са прекалено много и не са решение, съобщиха от АФП, цитирайки говорителката на "Оупън армс" Лаура Лануса.

Министърът на вътрешните работи и вицепремиер на Италия Матео Салвини е категоричен и неотстъпчив в решението си, че корабът няма да бъде допуснат на италианска земя.

В късния неделен ден правителствени източници от Мадрид обявиха, че корабът може да акостира "на най-близкото испанско пристанище" - на Балеарските острови. Но до този момент от "Оупън армс" не са дали никакъв отговор.

Италианският министър на транспорта Данило Тонинели предложи на "Оупън армс" да им осигури ескорт до испанските брегове, като благодари на Мадрид за предложеното съдействие, "макар и да е закъсняло твърде много".

Тонинели, който е член на бившия коалиционен партньор на Салвини - Движението "5 звезди" - обвини страните членки от Европейския съюз, че са "оставили Италия сама да се справя с явлението - миграция - феномен, който всъщност се отнася до цяла Европа".
От френска страна в неделя бе обявено, че те са готови да приемат 40 от мигрантите, намиращи се на борда на кораба, стига да отговарят на критериите за получаване на убежище.
Германия, Румъния, Португалия, Испания и Люксембург също обявиха, че стигне ли корабът на "Оупън армс" до сушата, и те са готови да посрещнат пасажерите му.

По данни на ООН най-малко 840 души са изчезнали безследно тази година, опитвайки се да стигнат от Либия до бреговете на Европа.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети