РИОСВ-Перник започва процедура за отнемане лиценза на Феникс-Дупница

DenNews.bg
15.08.2019
размер на текста:

9 акта и наказателни постановления са съставени от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник на фирмата за изкупуване и преработка на вторични суровини „Феникс-Дупница“ за различни нарушения, включително и съхранение на неопасни отпадъци на неразрешени за целта терени. Това отчитат от РИСОВ след големия пожар избухнал до базата на изхода на Дупница, нанесъл значителни щети на моста на магистрала „Струма“.

Последната проверка от РИОСВ – Перник е извършена на базата за вторични суровини, собственост на бизнесмена Кольо Илиев, е извършена на 23 май тази година.

„Отново е установено съхранение на отпадъци извън разрешените площадки на дружеството. „Феникс-Дупница“ ООД има разрешение за извършване на дейности с отпадъци, но за други терени в района. Затова е издадено предписание да бъдат преместени и почистени отпадъците в срок до 31 юли 2019 г. Предписанието не е изпълнено, за което на фирмата са съставени два акта – за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място и за неизпълнение на предписание по Закона за управление на отпадъци (ЗУО)“, обясняват от РИСОВ.


През февруари 2019 г. е съставен акт за нарушение на ЗУО за съхраняване на неопасни отпадъци на неразрешено за целта място. Наложена е санкция в размер на 5000 лв., която е в съдебна процедура. През миналата година е съставен акт за липса на отчетност при транспортиране на отпадъци, за което на дружеството е наложена глоба от 2000 лв. През 2013 г. са съставени три акта с наказателни постановления за следните нарушения – третиране на отпадъци на неразрешени за това места с глоба от 3000 лв.; третиране на неопасни отпадъци без регистрационен документ по ЗУО и санкция от 8000 лв.; извършване на неконтролирано третиране на неопасни отпадъци и санкция в размер на 1400 лв. В периода между 2010 и 2012 г. година има съставени и още два акта и са издадени съответните наказателни постановления.


РИОСВ ще премине към процедура по отнемане на разрешение на дружеството за извършване на дейности с отпадъци след изтичане на законовия срок за обжалване на издадените актове и наказателни постановления и при съответствие с изискването на чл.75, ал.1, т. 2 от ЗУО.


По искане на РИОСВ-Перник експерти от Изпълнителната агенция по околна среда извършиха замервания на въздуха в с. Блажиево, община Дупница. По измерените показатели няма превишения на пределно допустимите норми, посочват още от инспекцията.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети