Огнеборци продължават да обливат мястото на пожара във Феникс-Дупница, на заден фон гори старото градско сметище

DenNews.bg
14.08.2019
размер на текста:

Две пожарни коли продължават да обливат тлеещи участъци на мястото на големия пожар, обхванал вчера тонове отпадъци в депото за вторични суровини на „Феникс Дупница“. На заден фон пък се вижда пелена дим от закритото градско сметище над жк „Бистрица“, което гори за пореден път.

Картината около площадката за вторични суровини на „Феникс Дупница“ вече е съвсем различна. След цяла нощ работа пожарникарите и допълнителната техника от ВиК, Община Дупница и фирми са успели да разчистят основите на моста на магистрала „Струма“ от купчините отпадъци. Те се изнесени извън района на съоръжението и се доугасяват.
Пожарът е засегнал голяма площ от сухи треви и храсти в посока Балановски рид, днес продължава гасенето на фронт от около 200-300 м, гасят 2 противопожарни екипа с 10 пожарникари и 1 екипа с 10 горски служители.


Магистрала „Струма“ все още е затворена от пътен възел „Дупница“ до пътен възел „Бобошево“, въпреки че на сайта на Агенция пътна инфраструктура има съобщение от 19:41 часа вчера, че движението е възстановено.
Автомобилният трафик се насочва по главен път Е-79.
Екипи от АПИ са на място и правят заснемания и проверки на целостта на основите и моста на магистралата.
С просто око се вижда, че на част от колоните са нанесени щети, като целостта им е нарушена.


Екипът ни забеляза, че все още до колоните на моста има складирани купчини отпадъци от страната на административната сграда на „Феникс Дупница“ и двора на сградата, които, за щастие, не бяха засегнати от огъня, защото именно там е струпано по-голямямата част от тоновете пластмаса, стъкло, хартия, дървени и производствени отпадъци.


Днес се вижда и размерите на опасността, която е грозила Дупница и целия регион вчера-буквално няколко педи делят мястото на първото огнище под моста и огромни купчини чували с опаковки от лекарства, които пък граничат с останалите леснозапалими материали, натрупани на купчини от по над 2 метра височина.

На място продължава да е шефът на фирмата Кольо Илиев. Както по-рано писахме, по неговите думи отпадъците, които вчера изгоряха, е трябвало да бъдат транспортирани и изгорени в ТЕЦ „Бобов дол“.
На място е и зам.-областния управител д-р Матей Попниколов.
Към момента няма опасност от ново разгаряне на пожара, няма опасност и да бъдат засегнати имоти и имущество на граждани.

 

ВИДЕО ВИЖТЕ ТУК

 

Шефът на "Феникс Дупница" Кольо Илиев (в средата)

Днес ясно се вижда колко голяма е била опасността, основното огнище на пожара е на педи от много по-големите купчини отпадъци.

Околко основите на моста на магистралата откъм Дупница все още има огромни количестава отпадъци, които, за щастие, вчера не бяха обхванати от пожара. 

От АПИ правят измервания и проверка на целостта на пътното съоръжение. 

 

Пожарникари продължават да обливат с вода тлеещи огнища. 

 

 

Тоновете боклуци, които вчера горяха точно под магистралата, вече са разчистени. 

 

На място е зам.-областния управител д-р Матей Попниколов.

На заден фон се вижда, че старото сметище на Дупница продължава да гори. 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети