Тоновете боклуци, които изгоряха във Феникс-Дупница, са били подготвени за изгаряне в ТЕЦ-Бобов дол

DenNews.bg
14.08.2019
размер на текста:

Кольо Илиев

Балите с вторични суровини, които вчера се запалиха в депото на „Феникс Дупница“, са били подготвени за извозване и изгаряне в ТЕЦ „Бобов дол“. Това обясни управителят на фирмата за изкупуване и преработка на вторични суровини Кольо Илиев.


Както сме писали, през месец април Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) издаде решение, с което позволи горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, въпреки че тази практика, особено без изграждане на нужните пречиствателни съоръжения, среща сериозен отпор от природозащитни и граждански организации.
Припомняме, че от Грийнпийс България многократно сигнализираха, че пречиствателните системи за горенето на въглища са неефективни при горенето на отпадъци.


Само за последните две години централата в Бобов дол е извършила многократни нарушения на екологичното законодателство. Една част от тях са, че доскоро работеше без разрешително за депото за отпадъци, в края на 2017 г. изхвърли нерегламентирано води от производствената дейност в р. Джерман, а през 2018 г. надхвърли разрешения брой часове за работа без пречиствателни съоръжения.


ТЕЦ „Бобов дол“ гори отпадъци без разрешително от лятото на миналата година, като за това са налагани санкции от РИСОВ-Перник. През април, буквални дни, след като ИАОС дадоха разрешение на теца да гори боклуци, Районен съд-Дупница потвърди наказателно постановление от 40 000 лв., наложено на централата заради установено горене на отпадъци през август месец миналата година.


Припомняме, че решението на ИАОС, с което се позволи на централата на Христо Ковачки да гори отпадъци е взето в дните, в които сайтът с регистъра на разрешителните не работеше. Така вместо на 12 април, решението стана видимо за гражданите чак на 18 април.
Въпреки забавянето в ход е съдебно обжалване на разрешителното за изгаряне на боклук в теца.


По-късно днес се очаква Община Дупница да излезе с повече информация защо и как имотът точно под основите на магистралата се използва за складиране на леснозапалими материали. От Общината многократно са сигнализирали РИОСВ-Перник, че сметището на „Феникс Дупница“ крие риск.


Пожарът вече е овладян, магистрала „Струма“ не е отворена за движение. И днес представители на Агенция пътна инфраструктура предстои да извършат повторен оглед на моста и основите, които бяха силно засегнати от вчерашния пожар.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети