Чимев обяви частично бедствено положение заради пожара във Феникс

DenNews.bg
13.08.2019
размер на текста:

Кметът на Дупница Методи Чимев обяви бедствено положение за част от община Дупница, заради усложнената обстановка вследствие от огромния пожар, избухнал към 17 часа днес в района на „Феникс Дупница“ на изхода за Благоевград. Както вече писахме, точно под моста на магистрала „Струма“ горят тонове различни по вид отпадъци, които фирмата събира с цел рециклиране. Пожарът обхваща и част от землището на село Грамаде.
Срокът на частичното бедствено положение е до 24 часа на 14 август и е за провеждане на необходимите неотложни аварийно – възстановителни работи (НАВР).
"Във връзка с обявеното бедствено положение въвеждам в действие Общински план за защита при бедствия в частта "План за действие при възникване на пожари" считано от днес до 24.00 часа на 14.08.2019 год. За ръководител на операциите във връзка със създалата се обстановка определям началника на РС ПБЗН – Дупница. Кметове и кметски наместници на засегнатите населени места от общината да започнат незабавно провеждане на планираните дейности за защита на живота и здравето на населението и опазването на околната среда. Щабът за изпълнение на Общинският план за защита при бедствие да премине при непрекъснат режим на работа. Информация за хода на НАВР да ми се предоставя през един час. Същата да се предоставя и на РД ПБЗН- Кюстендил, Областен съвет по сигурност, Областен управител на област Кюстендил и на средствата за масово осведомяване", се казва в заповедта на кмета, който е на място от възникването на пожара.

Както писахме, огънят е обхванал основите на моста на магистрала "Струма". В гасенето участват пожарникари от Дупница, Самоков, София и Благоевград, на място е цялата налична техника на ВиК и Община Дупница, десетки доброволци и полиция. В потушаването се включиха и автомобили на фирми, както и зърнопроизводители с техника.
На място пристигнаха експертни групи от Областно пътно управление и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, за да преценят дали засегнатия от пожара участък от магистралата е компрометиран.
Магистрала „Струма“ остава затворена в двете посоки от Дупница до пътен възел Бобошево. Движеноието се пренасочва по Е 79. "Засега нямаме информация за опасно високи нива на отровни газове. Очакваме резултати", коментира зам.-кметът Крум Милев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети