На петия ден Русия призна за повишена радиация след взрив на военен полигон

DenNews.bg
13.08.2019
размер на текста:

Пет дни след тайнствената ядрената експлозия на военен полигон в северозападната част на Архангелск, при която загинаха най-малко петима души, руските власти признаха, че инцидентът е свързан с изпитания на нови оръжия, като в същото време се зарекоха да ги доведат докрай, предаде Франс прес. Загиналите са експерти от руската ядрена агенция "Росатом" и вчера бяха погребани с голяма траурна церемония.

Американски експерти предполагат, че инцидентът може да е бил свързан с тестове на крилатата ракета "Буревестник", едно от новите оръжия, които президентът Владимир Путин обяви в началото на тази година за "непобедими".


Без да е толкова конкретна, руската ядрена агенция увери, чествайки паметта на петимата си загинали служители, че иска "да продължи работата по новите видове оръжия, която във всеки случай ще бъде продължена докрай".
"Ние ще изпълним задълженията, поверени ни от родината, и нейната сигурност ще бъде напълно гарантирана", заяви шефът на "Росатом" Алексей Лихачов, цитиран от руските информационни агенции.
От своя страна американският президент Доналд Тръмп коментира в Туитър, че знае "много" за експлозията и добави, че САЩ имат подобно оръжие. "САЩ научиха много от експлозията на дефектна ракета в Русия", написа Тръмп и спомена ракетата "Скайфол". "Имаме подобна технология, но по-напреднала", посочи той.

Под информационно затъмнение до днес бе и въпросът за радиационната обстановка в района след взрива. Първосигналната реакция на ниво власт бе светкавично разпространено съобщение, че няма причини за тревога и радиоционният фон е в нормите.

Едва днес федералната служба по околната среда Росгидромет обяви, че нивото на радиация в най-близкия до полигона руски град Северодвинск в Архангелска област е било надхвърлено от 4 до 16 пъти при инцидента на близкия военен полигон миналия четвъртък. Тя се позова на данни на регионалния си клон, предадоха ТАСС и БТА.

Към 12.00 ч. московско (и българско) време на 8 август системите за контрол на радиацията в 6 от общо 8 точки в Северодвинск са регистрирали дози гама излъчване, надминаващи 4 до 16 пъти фоновите стойности за тази територия, посочва ведомството на своя сайт.
В деня на инцидента началникът на гражданската защита в града Валентин Магомедов заяви, че в течение на половин час радиационният фон в Северодвинск е надхвърлял близо три пъти допустимата норма, достигайки 2 микросиверта на час.
За максимално допустимо ниво се смятат 0,6 микросиверта на час. По данни на руската агенция за защита на потребителите Роспотребнадзор при рентгенови прегледи на храносмилателната система пациентът получава около 3,3 милисиверта за една процедура, отбелязва ТАСС.

Академик Леонид Болшов, научен ръководител на Института по проблемите на безопасното развитие на ядрената енергетика, съобщи по-рано за ТАСС, че след инцидента няма заплаха за населението на Архангелска област. Специална комисия, оглавена от губернатора, е заявила според него, че не се е случило нищо, което да застраши здравето на хората, а радиационният фон след час и половина е възстановил нормалното си равнище.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети