Обвиниха експрезидента на Киргизстан в убийство и подготовка на държавен преврат

DenNews.bg
13.08.2019
размер на текста:

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев, който бе арестуван на 8 август след сблъсъци между негови привърженици и специалните части, при които бе убит един командос, е обвинен в убийство и други особено тежки престъпления, включително подготовка на държавен преврат. Това съобщи Замир Бейшекеев, ръководител на службата на Генералната прокуратура за надзор на оперативно-следствената дейност.
"На Атамбаев бяха връчени уведомления за редица особено тежки престъпления, като организиране на безредици, убийство, опит за убийство, вземане на заложници и използване на насилие срещу държавен служител", каза той.
Шефът на киргизстанския Държавен комитет за национална сигурност Орозбек Опумбаев обяви, че по време на операцията за задържане на Атамбаев експрезидентът съзнателно е използвал жени и деца, които да го защитават, за да употреби впоследствие съобщенията, че са ранени мирни граждани. "Атамбаев се е готвел за сваляне на властта", каза Опумбаев.
Заподозрян в корупция и с отнет имунитет, Атамбаев бе задържан в резиденцията си в село Кой-Таш, близо до столицата Бишкек. Операцията трая почти денонощие с оглед съпротивата на привърженици на бившия държавен глава, отхвърлял неведнъж всички обвинения. По време на сблъсъка над 100 души, включително служители на реда, потърсиха медицинска помощ. Един войник от специалните сили загина.
Боецът е застрелян с оръжие, открито в дома на бившия държавен глава, отбеляза Опумбаев. Впоследствие в сградата бяха открити много различни оръжия, включително снайперистка пушка "Драгунов". Атамбаев призна, че по време на ареста шест пъти е стрелял по моите хора, добави силовият шеф.

Киргизстанските власти са запорирали основната част от имуществото на Атамбаев.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети