Разследват главния редактор на "Биволъ с европейска заповед

DenNews.bg
01.08.2019
размер на текста:

 Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване на територията на Франция по казуса "ТАД Груп", съобщиха от държавното обвинение.

В рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на "ТАД Груп", във връзка с разпространените доказателства от прокуратурата.

Европейската заповед за разследване ще бъде изпратена на френските власти, тъй като там е постоянният адрес на главния редактор на сайта. По-рано днес Специализираната прокуратура разпространи до медиите стоп кадри от записи на видеокамери, както и изображения от компютъра и телефона на Кристиян Бойков - част от доказателствата, които ще бъдат изложени пред съда за хакерската атака срещу НАП.

Друга част от доказателствата са отново снимки от компютъра и телефона на Кристиян Бойков, например в телефона е показан като история затворен чат с "Бивол" - нещо, за което вчера прокурор Стайкова беше категорична, въпреки че Атанас Чобанов категорично отрече да се е познавал в хакера.

Атанас Чобанов заяви пред БНР, че в момента не се намира в България, но ще съдейства на френските власти, когато те се свържат с него. Чобанов посочи евентуална причина: Отмъщение на Сотир Цацаров, който беше герой на нашите разследвания в последно време. Това е втора атака срещу нас от последните месеци, заяви Чобанов и припомни, как преди няколко седмици са били принудени да дават обяснения за едни ниви.

Според Чобанов действията на прокуратурата са целеносочени и с цел да получат достъп до данни по разследвания, по които те работят в момента. По думите му прокуратурата се опитва да пришие "Бивол" към някакво дело, с което "тя иска да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни".

Той отрече да има каква и да връзка с разследваната заради кибер атаката срещу Националната агенция за приходите "Тад груп". Атанас Чобанов заяви категорично, че няма връзка и контакт с нито един от тримата обвинени и не води комуникация. Разбрал е за "Тад груп" от медиите, когато случаят гръмна.

"Преди около две седмици получихме от анонимен чат информация, че сайтът на Комисията за защита на личните данни е пробит. Обърнахме се към тях, към Националния център за реакция при инциденти в киберсигурността. Те затвориха пробойната и даже публикуваха благодарствен адрес. Направихме проверки - на 14 хиляди души данните бяха неправомерно достъпни. Това е анонимен източник, за който аз не знам кой е".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети