Китайската армия показа чрез видео как ще потуши протестите в Хонгонг

DenNews.bg
01.08.2019
размер на текста:

 Командирът на китайската армия в Хонконг за първи път коментира протестите, като предупреди, че безредиците "сериозно заплашват живота и безопасността" на хората и не трябва да бъдат допускани, пише "Гардиън".

Командирът на гарнизона на китайската армия в Хонконг също предупреди, че са "решени да защитят националния суверенитет, сигурността, стабилността и просперитета на Хонконг". Той направи коментара по повод 92 г. от сформирането на китайската армия.

 

Хонконгските власти повдигнаха обвинения срещу 42-ма протестиращи в организиране на безредици и ги пуснаха под гаранция. Сред тях най-младите са на 16-годишна възраст, има и пилот на компанията Cathay Pacific.

Шефът на армията в Хонконг също "твърдо" подкрепя лидера Кари Лам, както и хонконгската полиция.

Китайската армия разпространи видео с учения при безредици и как ще реагират военните.

Коментарът на армията ще увеличи страха от намеса на протестите. Миналата седмица представител на китайското военно министерство коментира, че Пекин може законно да се намеси, ако правителството на Хонконг поиска помощ за "поддържане на социалния ред". Според експерти коментарите от страна на китайската армия са част от психологическата война срещу жителите на Хонконг. Всяко дислоциране на военни в Хонконг ще доведе до вътрешни разногласия в Китайската комунистическа партия, тъй като градът е важен финансов център за партията, допълват експертите.

Протестите в Хонконг продължават осем поредни седмици във връзка с предложение на властите заподозрените в престъпление да бъдат екстрадирани в континенталната част на Китай. За следващите две седмици са планирани още протести.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети