Съдът не видя доказателства срещу собственика на „ТАД Груп“ и го освободи срещи 100 000 лв.

DenNews.bg
01.08.2019
размер на текста:

Специализираният наказателен съд освободи от ареста обвинения в кибертероризъм собственик на "ТАД груп" Иван Тодоров срещу 100 000 лева парична гаранция. Заседанието на съда приключи късно вчера, а според решението Тодоров трябва да бъде освободен незабавно.
Обвинените заедно с него Георги Янков - търговски директор на фирмата, и смятаният за хакер Кристиян Бойков също бяха освободени преди дни, но срещу много по-леки мерки за неотклонение. Паричната гаранция на първия е 20 000 лева, а 20-годишният младеж беше пуснат само срещу "Подписка".
Според съдиите няма доказателства, че Тодоров е подбудил свой служител да хакне базата данни на НАП, както се твърди в обвинението. Съдът не счете, че са налице и данни, че Тодоров може да се укрие или да извърши друго престъпление.
Припомняме, че Тодоров бе арестуван на летище София, като се прибра от Канада, където беше на служебно посещение, сам.

На съдебното заседание стана ясно, че обвиняемият за хакерската атака


Кристиян Бойков е установен чрез търсене в Гугъл.


Когато в НАП разбрали, че има теч на данни, служителят на „Информационно обслужване“ Александър Станев започнал да преглежда файловете и сред тях открил такъв с името на работна страница, от която са проверявани данни от НАП. Името на файла било „Криссс“.

Станев пуснал потребителското име в Гугъл и открил, че такъв потребител е регистриран в специализирани сайтове за киберсигурност и пловдивска медия.

МВР и финансовото министерство разбрали от медиите, че има теч на данни, след като получили въпроси по темата от в. „Капитал“. Така започнали да си ги препраща и да се молят един друг за проверка. Така информацията стигнала до служител на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, който започнал проверка.

Служителят на ГДБОП установил, че е имало опити за неправомерен достъп до масивите на НАП на 29 юни. Бил открит и файл с име „Крис1“, което водело до машина, регистрирана в „ТАД Груп“ през май, твърдят разследващите.

Според разследващите фирмата нямала достатъчно клиенти и Тодоров разпоредил да се тестват сайтове и след това да се предлага те да станат клиенти. Така бил пробит сайтът на НАП, а малко преди това Бойков се похвалил, че „хакнал нещо голямо“, твърдят разследващите,

Соченият за подбудител Иван Тодоров се оказва в интересна ситуация, стана ясно на делото вчера.
Още преди да замине за Канада, той е участвал като поемно лице при обиските във фирмата му, т.е. той е наблюдавал изземането на доказателствата, на база на които след това е обвинен. Този факт бе посочен от адвокатите му, тъй като прокуратурата твърди, че Тодоров не им съдействал.
Стана ясно още, че прокуратурата изобщо не е правила опит да връчи призовка на Иван Тодоров, а директно го е обявила за издирване, посочиха още адвокатите му Ина Лулчева и Георги Стефанов. Въпреки че Стефанов представил самолетния билет, според когото Тодоров е трябвало да се върне на 30 юни, той е призован за предния ден.
„Билетът беше на турски език“, отвърна наблюдаващия прокурор Калин Близнаков. На това Лулчева отговори, че прокуратурата е можела да преведе текста на билета. м

Шефката на НАП Галя Димитрова, която не счете за нужно да прекъсне отпуската си заради теча на данни, все пак не е почивала през цялото време. Тя е била разпитана и именно на нейните показания прокуратурата извлича доказателства за страх и смут в населението, с които се оправдава обвинението в тероризъм.
Димитрова разказала, че в НАП са получили множество запитвания, а гражданите били силно притеснени за личните си данни и имотите си. Източник: mediapool.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети