Гърция сложи точка на управлението „Ципрас“, „Нова демокрация“ взе убедителна победа

DenNews.bg
08.07.2019
размер на текста:

Дясната опозиционна партия "Нова демокрация" официално спечели предсрочните парламентарни избори в Гърция, съобщиха световните информационни агенции.
Лидерът ѝ Кириакос Мицотакис е новият гръцки премиер.
Досегашният премиер и лидер на „Сириза“ Алексис Ципрас поздрави опонента си и призна поражението си.
Това шестият избор на Гърция след финансовата криза през 2008 г.
Избирателната активност на вчерашните избори е била около 57% - една от най-ниските от десетилетия.
Прагът за партиите за влизане в парламента е 3 процента от гласувалите, като според последните социологически проучвания около 7 партии имат шанс да прескочат бариерата.

Кириакос Мицотакис заяви, че е получил силен мандат, който ще му помогне да изправи страната на крака и да изпълни програма за по-малко данъци и повече работни места и инвестиции.
"Един болезнен период приключи днес", заяви 51-годишният консерватор след убедителната победа на партията му над управляващата "Сириза" на Алексис Ципрас.
"Искам да видя отново този народ да просперира, искам да видя как се завръщат децата, които си заминаха", добави Мицотакис пред привържениците си.

"От днес започва сложна борба. Страната гордо вдига глава и ние запретваме ръкави. Новото правителство ще работи усърдно. Престижът на републиката и нейните учреждения ще бъде възстановен", подчерта Мицотакис.
"Нашият национален глас се засилва в Европа. Ние веднага ще започнем да се трудим. Парламентът ще работи цяло лято", изтъкна лидерът на Нова демокрация, който обеща да бъде "премиер на всички гърци". "Аз съм уверен в своите сили и ще изпълня тази велика мисия, която ми възложихте", добави бъдещият премиер и увери, че ще оправдае надеждите на хората.


Освен от българския премиер Бойко Борисов и турския му колега Реджеп Таийп Ердоган, Мицотакис бе поздравен и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който му припомни, че го чака още много работа за икономическото възстановяване на страната му.
"Държа да ви поздравя за вашата убедителна победа на парламентарните избори. Вие познавате моята лична привързаност към Гърция и нейния народ, които толкова страдаха през последното десетилетие", написа Юнкер в послание в Туитър, придружено от копие на поздравителното му писмо.
"Имам пълно доверие в личните ви способности и в способностите на гръцкия народ да отворите нова по-ярка страница в историята на вашата страна. Можете да разчитате за това на личната ми подкрепа и на подкрепата на Европейската комисия", подчерта Юнкер.
"Едно от големите усилия и едно от постиженията на Европейската комисия, с които се гордея /.../ беше да помогнем на Гърция да затвори страницата на кризата и да си създаде бъдеще. Гърция заема днес мястото, което й се полага в сърцето на Европа и на еврото. Много беше направено, но остава още много да се направи", заключава председателят на Европейската комисия.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети