Превозвачите по редовните автобусни линии ще бъдат освободени от тол такси

DenNews.bg
05.07.2019
размер на текста:

 Превозвачите по редовните автобусни линии ще бъдат освободени от тол такси. Това стана ясно след първото заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждането на тол системата към регионалния министър, предаде БНР.

Заместник-министър Николай Нанков обясни, че това се прави, за да не се повиши цената на билетите, защото автобусните превози имат социален ефект. Той уточни, че тол такси ще плащат единствено автобусите, които изпълняват служебни и случайни превози. 

"Това се обсъжда. Имаме склонност да подкрепим подобно предложение на колегите автобусни превозвачи". Тол системата ще заработи технически от 16 август и ще обхваща 6 000 км. от републиканската пътна мрежа, но реалната търговска експлоатация се отлага за март догодина. Целта е дотогава да бъде намерен компромисен вариант за тарифата на тол таксите.. Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи заяви, че е постигнат напредък в преговорите за намаляване обхвата на тол системата, "но очакваме по отношение на обхвата да има още редукция". Най-ниската цена за изминат километър, предложена от транспортния бранш на Обществения съвет, е 3 ст., а, най-високата, която предлага регионалното министерство, е 39 ст. за километър.

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети