Депутатите решиха окончателно субсидиите за партиите да бъдат 1 лев за глас

DenNews.bg
04.07.2019
размер на текста:

 За сметка на това обаче политическите сили ще могат да получават дарения от фирми и няма да има таван за тези дарения. Промените бяха приети след повече от 6-часово заседание. Левицата обвини управляващите, че законопроектът е популистки и ще подчини партиите на олигарсите. От ГЕРБ обвиниха БСП, че преследва тяснопартийни цели, а не обществените. Според ДПС само тяхното предложение за премахване на субсидиите ще изсветли партийното финансиране. Патриотите призоваха партиите да се вслушат във волята на хората, изразена в последния референдум. Със 119 гласа за, 71 против и 16 въздържали се парламентът намали държавното финансиране на партиите.

От левица поискаха гаранции срещу навлизането на съмнителни капитали в политиката. След почивка управляващите се съгласиха да забранят на фирми с публични задължения и офшорни компании да финансират партиите.

С приетото днес решение да бъде намалена партийната субсидия на 1 лв. ще бъдат икономисани 14 600 000 лв. до края на годината, съобщи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети