Експерти: Размерът на кучето не е критерий за агресия, намордниците са опасни през лятото

DenNews.bg
04.07.2019
размер на текста:

Намордниците пречат на кучетата да се охлаждат, което е сериозен риск за здравето и живота им

Експерти се обявиха против приетите от депутатите законови промени, които въвеждат задължително използване на намордник на кучета над 5 кг. Както писахме при нарушения глобите бяха увеличени десетократно - от 100 на 1000 лева, а за разхождане на куче без повод с тегло над 5 кг. предвидената глоба е 300 лева.

"Това не може да бъде правилно отношение към кучето. То може да бъде 50 килограма и пак да не е агресивно, при положение, че е възпитавано, както трябва. Агресията не произхожда само от големината му. Доколко човек се е ангажирал да възпита и контролира кучето си е от основно значение", категорично заяви кучешкият психолог Александър Георгиев в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Явор Гечев от "Фондация четири лапи" изрази същото мнение и допълни, че каквито и санкции да се разписват, всичко опира до собственика на кучето.

"Тези мерки са безсмислени. От една страна, те вече съществуват в Закона за защита на животните - всеки един собственик е задължен да не допуска домашният му любимец да остане без контрол. Забранителният подход не е добър, защото не вкарва задължение", посочи Гечев.

По думите му тези промени не акцентират върху основния проблем с кучетата, а именно липсата на контрол при развъждането, търговията и придобиването на животните.

Кучешкият психолог обясни, че агресията при кучетата идва от това, че животното е без контрол в среда, която му е чужда.

"Кучето по природа е хищник. Ние го вкарваме в социална среда и отговорността за това то да бъде нормално, е на хората", коментира Георгиев.
Той допълни още, че слагането на намордник особено през летния сезон е нездравословно за домашните любимци, тъй като те се вентилират през устата си. Намордникът пречи на кучето да се охлажда, а това е сериозен риск за здравето и живота му.

Вчера от една от най-добрите ветеринарни клиники у нас, „Добро хрумване“ също излязоха с позиция по темата:

„Скъпи приятели,
Ветеринарни Клиники "Добро хрумване!" категорично застават срещу искането за промени в законодателството, касаещи домашните любимци и по-точно в частта за задължителните намордници.
Смятаме, че това е много опасна практика и застрашава живота на пациентите ни.
Особено в горещите месеци подобна практика бързо ще доведе до смъртни случаи от прегряване.
Апелираме всички стопани на животни да се обединят и да заявят категорично становището си, защото любимците им са в истински опасна ситуация в опита да се прокарат наредби и закони, написани без участието на специалисти.
Не позволявайте вълната на популизма да вземе жертви!“.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети