Предприятия спират работа и намаляват мощности заради скъпия ток за бизнеса

DenNews.bg
04.07.2019
размер на текста:

Големи предприятия в страната спират работа, заради високата цена на тока за индустрията. Някои фирми пък още от сряда работят с намалени мощности. Причината е многократно увеличената цена на тока на свободната енергийна борса, предаде Нова телевизия.
Въпреки че в четвъртък цената е по-ниска от сряда, тя отново е над 100 лева и по-точно - 132 лв. за мегават час, което е почти два пъти по-скъпо от средните цени на тока в Европа.
При продължаваща несигурност в цената на тока, бизнесът алармира за големи загуби и очаквани фалити. Бизнесът настоява за проверки в държавната енергетика, заради съмнения за спекулативно високи цени. От ресорното министерство и НЕК не коментираха забележките на индустрията.
„Цената, която нас ни интересува е от 8.00 до 20.00 часа. Това е времето, през което ние работим. За него ние плащаме 162 лв. за мегават час. Като сложим и 53 лв. такси, които ние плащаме, цената става 212 лв. Това означава смърт за бизнеса”, коментира Стоян Начев от "Металик" АД.
Както писахме, токът за индустрията поскъпна шокиращо-с над 103% в сравнение с цената от петък. На българската борса вчера мегаватчас в категорията е 196 лева. Пет дни по-рано цената е била малко над 96 лв.
От НЕК обясняват поскъпването с по-високото потребление на регулирания пазар заради жегите. Така остават по малки количества, които да предоставят на енергийната борса.
Само за сравнение, цената в Европа е 70 лева за мегаватчас, което е близо 3 пъти по-евтино, отколкото у нас.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети