Убитият на път за Рилския манастир поклонник е ултрамаратонецът Коста Янков

Десислава Панайотова-Янкова
31.07.2019
размер на текста:

Убитият на път за Рилския манастир поклонник е 77-годишният Коста Янков - доайен на туризма и един от най-известните ултрамаратонци у нас, съобщи "24 часа".
Янков е родом от пловдивското село Плодовитово, но от години живее в град Българово, област Бургас.
Тялото на Коста Янков бе открито в неделя край пътя между радомирските села Дрен и Горна Диканя. Първоначално криминалистите решили, че той е бил блъснат от джип, тъй като имал травми в горната половина на тялото. При аутопсията обаче са установени следи от задушаване.
Десетилетия наред Янков е редовен участник в различни национални походи, свързани с исторически събития. Увлякъл е след себе си много млади хора, при всяка проява той е вдъхновителят, казват негови приятели. Изминавал е няколко пъти маршрута Ком-Емине, бил е в първите редици на походите по стъпките на Левски и Ботев и др.
За участието си в похода „Светият път“ до Рилския манастир Янков тръгнал още на 1 юли от Велико Търново. Тъй като имал проблеми със зрението, пенсионерът се движел отделно от групата, само по асфалтов път. Поддържал обаче постоянна телефонна връзка с останалите поклонници.
"Едно от най-големите чудеса на Свети Йоан Рилски си ти приятелю наш, баща и дядо, бай Коста. Господ прибра душата ти, в най-естественият и чист вид за нея, докато върви! Мир! Обичаме те! Ти си просто едно чудо!", пишат негови приятели в социалните мрежи.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети