Хиляди протестираха срещу номинацията на Гешев за главен прокурор

DenNews.bg
30.07.2019
размер на текста:

Над 4000 души се включиха във втория протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Първоначално протестиращите се събраха пред Съдебната палата, а след това се преместиха на площад „Независимост“, където са сградите на Министерски съвет, президентството и Народното събрание.
Силното присъствие на протеста в сезона на отпуските показва голямо гражданско възмущение и неодобрение към кандидатурата на Гешев и начина, по който Висшия съдебен съвет провежда избора.
Протестът бе организиран от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“. Припомняме, че в четвъртък сутринта се проведе първият протест срещу кандидатурата на Гешев, като тогава пред сградата на ВСС имаше рехав, но провокативен контрапротест, в който лично участва собственикът на обслужващ властта сайт. Снощи нямаше контрапротест и провокации към присъстващите.
Вчерашният протест отново призова за оттеглянето на кандидатурата на Гешев, както и за оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, който отказа да издигне друга номинация за главен прокурор.


От „Правосъдие за всеки“ настояват не само за оттеглянето на Гешев, но и за промяна на процедурата по избор на главен прокурор. От гражданското движение внесоха в деловодството на парламента предложение за промени в съдебния закон, с които процедурата за избор на главен прокурор да бъде спряна, а срокът за издигане на нови кандидати да бъде удължен. Настоява се още да се даде право кандидати да издигат обмудсмана, адвокатурата, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, както и граждански организации.

Протестиращите приеха с аплодисменти настояването на „Правосъдие за всеки“ и гражданско сдружение „БОЕЦ“ за издигане на кандидатурата на следовател Бойко Атанасов за главен прокурор. Правосъдният министър отказа да предложи Атанасов, въпреки че от „БОЕЦ“ внесоха близо 10 000 подписа в подкрепа на следователя.

 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети