Правосъдният министър остави Гешев да се бори сам със себе си за гл. прокурор, няма да издига втори кандидат

DenNews.bg
29.07.2019
размер на текста:

Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор, след като правосъдният министър Данаил Кирилов не предложи друго име, каквото право има. Това стана ясно на днешното заседание на ВСС.
Кирилов обясни, че приема номинацията на Гешев като съсловна номинация.
Другият аргумент на Кирилов да не издига кандидат е, че ще има подкрепата само на 14 гласа от ВСС. Това би означавало да не се стигне до избор, коментира министърът пред висшите магистрати. Също така една евентуална негова номинация щяла да противопостави двете колегии на съвета. Това било нежелателно и не трябвало да се допуска.
Освен това гражданите не се обединили около кандидат, а Данаил Кирилов не приема номинацията на Бойко Атанасов заради несъответствие с изискването на закона.

За днес от 18 часа пред Съдебната палата в София е насрочен втори граждански протест срещу кандидатурата на Гешев за главен прокурор.

Припомняме, че сутринта на 25 юли няколко стотин души протестираха пред сградата на Висшия съдебен съвет, за да изразят несъгласието си с издигнатата кандидатура за нов главен прокурор на Иван Гешев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети