Военна полиция охраняват кланиците за прасета

DenNews.bg
29.07.2019
размер на текста:

 Военна полиция ще охранява кланиците в страната при следенето дали се спазват мерките за биосигурност. В страната има регистрирани 110 кланици, като 67 от тях са специализирани за свине. Тяхната дейност ще се осъществява само под контрола на ветеринарите, както и в подкрепата на военна полиция.

Такава мярка обяви земеделският министър Десислава Танева в Министерски съвет след като се проведе съвещание на Националния епизоотичен съвет във връзка с продължаващото разпространение на африканска чума по свинете.

Случаят от Видин на умряло прасе вече е потвърден. Животното от ромската махала "Нов път" е заразено с АЧС. Всички прасета от ромската махала трябва да бъдат умъртвени, но Десислава Танева заяви, че има увереност, че службите ще се справят. Тя благодари на съдействието на МВР.

Единствената мярка, която е известна на този етап за ликвидиране на заболяването, е умъртвяване на животните. Десислава Танева заяви, че лечение, както и ваксина на този етап в световен мащаб не са известни

Друга мярка, която се въвежда, е ликвидирането на всички задни дворове, където се отглеждат свине, в 20-км. зона около големите свинекомплекси. У нас 65 свинекомплекса са регистрирани, като в три от тях има установена африканска чума по свинете. Отглеждането на прасета трябва да става единствено и само със съответното ниво биосигурност.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети