Над 100 мигранти изчезнаха в морето при опит да достигнат Европа

DenNews.bg
26.07.2019
размер на текста:

Над 100 мигранти са в неизвестност, най-вероятни мъртви, след неуспешен опит да стигнат от Либия до Западна Европа. Корабът им потънал на около 100 километра от Триполи.
Около 145 мигранти са спасени от либийската брегова охрана, а оцелелите са съобщили, че около 150 души са безследно изчезнали.
Генерал Аюб Кацем, говорител на либийския флот, уточнява, че "134 мигранти са били спасени, открито е едно тяло, а 115 други мигранти все още се водят изчезнали".
Корабът е превозвал около 250 души, включително жени и деца. Според благотворителната организация Лекари без граници (MSF) още 250 мигранти все още се водят изчезнали. "Мигрантите очевидно са се отправили към морето с три кораба, привързани един за друг", заяви ръководителят на мисията на MSF Жулиен Райкман по телефона. Той каза, че оцелелите са съобщили за общо 400 души, пътуващи на борда на трите лодки.
Касем каза, че повечето от спасените мигранти са от Етиопия, докато други са палестинци и суданци. Бреговата охрана очаква властите да им осигурят подслон. Ръководителят на агенцията на ООН за бежанците Филипо Гранди пише, че това е "най-лошата средиземноморска трагедия за тази година".

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети