Стотици протестираха срещу кандидатурата на Гешев за главен прокурор

DenNews.bg
25.07.2019
размер на текста:

 Няколко стотин души блокираха столичната улица "Екзарх Йосиф 12", където се намира сградата на Висшия съдебен съвет, за да изразят несъгласието си с издигнатата кандидатура за нов главен прокурор на Иван Гешев.
Организатори на демонстрацията са от инициативата "Демократична България". Протестът се провежда под засилено полицейско присъствие.
На протеста пред сградата на Висшия съдебен съвет присъстваха и трима-четирима привърженици на Иван Гешев, сред които е забелязан и собственикът на обслужващ властта сайт Недялко Недялков.
Именно привържениците на Гешев предизвикаха безредици пред ВСС, което предизвика блокиране на движението.

Повечето граждани ясно показаха, че не са съгласни с кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев да седне на стола на сегашния прокурор Сотир Цацаров. Те скандираха: "Гешев вън", "Гешев е боклук", "Гешев е позор", "Мафия", "Боклуци", "Да спрем Гешев - новата бухалка" и други. Хората настояват кандидатурата на Гешев за нов главен прокурор да бъде оттеглена.

"Безалтернативно, безочливо, безпардонно за нов глaвен прокурор, за нови 7 години бе номиниран Иван Гешев. Този, който: затри делото КТБ, подлага хора на брутални унижения, изпра Пеевски и обслужва Борисов. Трябва да спрем това", настояха протестиращите.

Ивайло Мирчев коментира пред медиите, че очаква още днес на заседанието на Висшия съдебен съвет да бъде оттеглена кандидатурата на Иван Гешев поради непригодност. По думите му настоящият заместник главен прокурор е нарушил всички етични стандарти като магистрат - затри делото КТБ, прикри следите на Делян Пеевски и ще обслужва премиера Бойко Борисов и Делян Пеевски като главен прокурор през следващите 7 години.

Това е лошата версия на Сотир Цацаров, според Мирчев. Протестиращите настояват правосъдният министър Данаил Кирилов да издигне нова кандидатура за нов главен прокурор.

Oт своя страна Борислав Сандов от "Демократична България" коментира за News.bg, че колегията във Висшия съдебен съвет, която е издигнала Иван Гешев, трябва да оттегли кандидатурата му. Според него, ако заместник-главният прокурор няма смелостта сам да си оттегли кандидатурата, да излезе, да се махне, то тогава прокурорската колегия трябва да го направи.
"Тази кандидатура е позор", посочи Сандов и допълни, че провокациите с медиите на Пеевски на протеста показва наистина, че ситуацията е стигнала до своя предел и е необходима радикална промяна в страната. По думите му номанацията на Гешев за нов главен прокурор е равносилна на номинация на Дилен Пеевски за шеф на ДАНС (на 14 юни 2013 г. започнаха мащабните протести срещу кабинета "Орешарски" след като бе издигната кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС - б.р.).

Той настоя, че трябва да има прозрачен конкурс за нов главен прокурор, трябва да има предложения, които са се доказали, обективност и прокуратурата да има своя основна роля в развитието на държавата ни.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети