Прокурори обвиняват в корупция втората по големина банка в Испания

DenNews.bg
24.07.2019
размер на текста:

 Прокурорите поискаха в сряда втората по големина банка в Испания BBVA да бъде обвинена в корупция за предполагаемо корпоративно шпиониране, в което е участвал и дискредитиран бивш полицейски шеф. В изявление антикорупционните прокурори заявиха, че BBVA е заподозряна в "подкуп, нарушаване на доверието и корупция в бизнеса".

Съдията, който отговаря за случая в Националния съд на Испания, който се занимава с големи финансови дела, сега трябва да реши дали да обвини банката или не.

По-рано този месец започнаха официални разследвания по същия случай срещу деветима бивши или настоящи мениджъри в банката.

BBVA е заподозряна, че е използвала Жозе Мануел Вилярехо, сега пенсиониран полицейски началник, за незаконно подслушване на телефони на журналисти, политици и бизнесмени, за да отблъсне нежелан акционер, пишат испански медии.

През януари банката призна, че преди това е използвала услугите на група за бизнес разузнаване „Cenyt“ и е започнала вътрешна проверка на проблема.

Cenyt беше свързана с Вилярехо, който в момента е в затвора, заподозрян в извършване на нелицеприятни дейности като изнудване или заплахи, от името на компании или богати хора в продължение на десетилетия.

В продължение на години той също така записвал разговори с всемогъщи хора и пускаше тяхното съдържание на части, докато е зад решетките, предизвиквайки страх сред политици, бизнесмени и дори членове на кралското семейство.

Сред разследваните по случая BBVA е Анхел Кано, който като главен оперативен директор от 2009 до 2015 г. е заместник-председател на банката.

През януари BBVA заяви, че не е "открила никакви документи, отразяващи каквото и да е наблюдение или подслушване на частни комуникации" по време на първоначалната си вътрешна проверка.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети