Бензиностанциите в Южна Корея отказват да зареждат японски автомобили

DenNews.bg
24.07.2019
размер на текста:

 Бензиностанциите и автосервизите в Южна Корея отказват да зареждат и да обслужват японските автомобили като част от разрастващия се бойкот на японски стоки, предизвикан от търговско и политическо напрежение, пише "Гардиън".

Засегнати са екскурзиите до Япония, японската бира и дори билетите за анимацията Butt Detective the Movie. Отделно се провеждат демонстрации до японското посолство в Сеул, макар че някои сега се притесняват, че кампанията може да прерасне в напрежение и между самите корейци.

Антияпонските настроения се засилиха, откакто Токио обяви на 1 юли, че ограничава износа на материали, използвани в производството на полупроводници - голям индустриален сектор в Южна Корея. Оттогава двете държави взаимно се обвиняват и критикуват.

Коментари на страницата на Корейската асоциация на собствениците на бензиностанции призоваха по-рано този месец бензиностанциите да се присъединят към протеста с отказ обслужването на клиенти, които управляват японски автомобили. На 19 юли съюз на автосервизите обяви, че няма да ремонтират коли от Япония.

Но някои се притесняват, че кампанията противопоставя корейци срещу корейци, тъй като ще бъдат засегнати собствениците на японски автомобили, които са корейски граждани.

През миналата седмица беше отчетен 40% спад на продажбите на японска бира в Корея, докато в същото време има ръст на продажбите на друга вносна бира.

Резервациите за екскурзии в Япония спаднаха със 70%. Отменени са 50% от екскурзиите.

Отделно Южна Корея бойкотира и японските анимационни филми. На 11 юли по кината в Южна Корея тръгна Butt Detective the Movie, който е оценяван с максимум 10 звезди в страната, но има призиви за бойкот на японските филми.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети