Случай на хепатит Б е регистриран в област Кюстендил, варицелата още упорства

DenNews.bg
23.07.2019
размер на текста:

Един случай на хепатит Б е регистриран в област Кюстендил, информират от Регионалната здравна инспекция.
Хепатит Б е заразна болест на черния дроб, причинена от инфекцията с вируса HBV. Повечето хора могат да се преборят с инфекцията и без лечение. Тези, които не успеят обаче, развиват доживотна инфекция – хроничен хепатит Б. Тя може да увреди необратимо черния дроб и дори да доведе до смърт. Няма лечение за хроничния хепатит Б. Около 350 милиона души по света живеят с него.
Може да се заразиш с хепатит Б по време секс без презерватив, при използване на чужди игли за спринцовки, използване на бръснач или четка за зъби на инфектиран човек, нестерилни инструменти за пиърсинг, татуиране, акупунктура, зъболечение, преливане на заразена кръв, от заразена майка към детето при раждането.


Вирусът не се предава чрез обща храна, вода, прегръдки, целувки, кашлица, кихавица или при кърмене.

Повечето хора с хепатит Б имат симптоми на инфекцията. По-малък процент – около 30% от възрастните нямат симптоми, но все пак носят вируса.

 

Симптомите се проявяват от 6 седмици до 6 месеца след заразяването. Те са едни и същи при мъжете и жените. Започват с подобно на грип неразположение, което включва температура и умора. При някои хора има гадене, повръщане, диария, както и загуба на апетит и тегло.
Сред другите знаци на инфекцията са: болка ниско в корема, тъмна урина, болка в ставите, пожълтяване на кожата, включително около очите, сърбежи.

През изминалата седмица е регистриран само един случай на морбили, спрямо седем за предходните седем дни, става ясно още от бюлетина на РЗИ-Кюстендил.
Варицелата продължава да упорства-14 са новите случаи, спрямо 8 за предходната седмица.
12 пациенти са лекувани от ентероколит, а един от ротавирусен гастроентерит.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети