Румен Радев покани държавните предприятия в Китай да инвестират в България

DenNews.bg
02.07.2019
размер на текста:

 Президентът Румен Радев покани представителите на държавните предприятия в Китай да инвестират у нас. "България има важно геостратегическо положение, което не трябва да се подценява. Тя е изключително важно звено от инициативата "Един пояс, един път", подчерта Радев. Президентът проведе разговор с губернатора на китайската провинция Хъбей във връзка с разработването на конкретен план, в който съвместно да се идентифицират области и проекти от взаимен интерес и да се намери начин да се реализират в определени срокове - транспортна инфраструктура, енергетика, автомобилостроене, зелена енергия, селско стопанство, IT технологии.
Идеята България да работи по конкретни проекти с ръководството на провинция Хъбей ще бъде обсъдена и на утрешната среща на Радев с китайския президент Си Цзинпин. "За мен е много важно да отворим вратата за китайските инвестиции на високо политическо ниво", коментира Радев. Във втория ден от посещението си в Китай президентът направи изказване на Световния икономически форум в Далян, известен като "Летния Давос", съобщи БНР.

Североизточният пристанищен град е домакин на форума от 2007 г. по инициатива на основателя на Световния икономически форум в Давос проф. Клаус Шваб, с когото Радев ще се срещне.

По-късно президентът ще отпътува за китайската столица Пекин.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети