Съдът реши, че Пучдемон не може да бъде евродепутат

DenNews.bg
02.07.2019
размер на текста:

Съдът на ЕС не даде разрешение на каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон да заеме мястото си на евродепутат.
Базираният в Люксембург трибунал отхвърли вчера искането на Пучдемон и на бившия регионален министър на здравеопазването на Каталуня Антони Комин да заемат местата си в европарламента. Решението бе постановено ден преди началото на учредителната сесия на новия европарламент в Страсбург.
Двамата бяха избрани за евродепутати на изборите в края на май. Испания обаче е издала срещу тях заповеди за арест и те живеят в изгнание в Белгия.
Испанската избирателна комисия отказа да предаде удостоверенията на двамата политици, че са избрани за евродепутати. Според комисията всички новоизбрани испански евродепутати трябва първо да положат клетва пред конституцията в Мадрид. Пучдемон и Комин не са се явили и по тази причина не фигурират в списъка на избраните евродепутати.
Вчерашното решение на Съда на ЕС означава, че двамата каталунски политици няма да могат да встъпят в мандатите си като евродепутати. Съдът отхвърли жалбата им срещу действията на испанските власти.
Ако избраните евродепутати не фигурират в списъка на съответната държава, Европейският парламент не може да потвърди, че те легитимно претендират за мястото си там, заявиха от съда в Люксембург. Въпросът дали евродепутатите трябва лично да положат клетва пред конституцията е предмет на дело пред испански съд, по което все още няма решение.
Ако отидат в Испания, Пучдемон и Комин незабавно ще бъдат арестувани във връзка с участието им в опита за отцепване на Каталуня през есента на 2017 г. Източник: dnevnik.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети