Насипният сладолед може да е опасен за здравето: Проучване доказа замърсяване с Ешерихия коли и колиформи

DenNews.bg
19.07.2019
размер на текста:

Проучване на Асоциацията „Активни потребители”, показват, че сладоледът, който се продава на улицата, може да бъде опасен. 

Проучването е направено чрез тайни клиенти. По-най бързия начин пробата бива поставена в стерилен контейнер и заминава в лабораторията за анализ на храните.
Насипният сладолед най-често се предлага по парковете и оживени улици и е доста популярен сред децата. Много често продавачите използват голяма лъжица, с която слагат сладолед. Обикновено тя се държи в буркан с вода, а по този начин се развиват много бактерии.


Проучването установява наличие на колиформи в 73% и Ешерихия коли в 36% от насипните сладоледи!

Сладоледът съдържа концентрирани мазнини, протеини и въглехидрати които са идеална среда за развитието на различни микроорганизми. На теория ниската отрицателна температура при която се съхранява сладоледът би трябвало да спира растежа на бактериите. За съжаление това не е достатъчно. В летните жеги, в обектите за продажба на насипен сладолед често ниско-температурния режим не се спазва, а постоянното нарушение на елементарни хигиенни правила води до замърсяване с бактерии. Повечето са безобидни, но има и видове, които могат да представляват съществен проблем за здравето на хората. От интерес са колиформите, които са общ индикатор за пропуски в хигиената и Escherichia coli. Този вид микробиологични анализи са стандартни и най-често използвани за тестване на храните. Присъствието на E. coli и колиформи е свидетелство за замърсяване на продукта, както и сигнал за повишен риск за наличие и на други, често по-опасни инфекциозни причинители.

От асоциацията посочват, че в САЩ за последните 10 години се установени 25 епидемии свързани с консумацията на сладолед. Заболелите хора са над 250, а смъртните случаи са 5, включително един причинен от шига токсин продуциращ щам на Escherichia coli. В България липсва статистика както и каквито и да е било изследвания на хигиената на сладоледите.

Резултатите ясно показват, че хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет. Носенето на ръкавици е елементарна мярка, но дори и тя се спазва в по-малко от 1/3 от търговските обекти. Най-съществени за хигиената въпроси са дали всеки сладолед има отделен уред за разсипване и дали този уред се държи в хладилника.
Установено е, че в нито един обект няма индивидуални прибори и на нито едно място лъжиците не се държат в хладилника. Най-масово този прибор е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30, а понякога и повече градуса. При тези условия и изобилието от хранителни вещества (осигурени от остатъците на сладоледа в купата с вода) съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии. От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието само на един прибор за разсипване означава, че бактериите много бързо могат да заразят всички видове сладолед.

Още един потенциален източник на зараза са раздаваните лъжички за сладолед. В идеалният случай всеки клиент трябва да получава своя, индивидуално опакована стерилна лъжичка. Това беше установено само в 1 търговски обект! В останалите 10 лъжичките се намират в насипно състояние върху витрината, или в някоя купа където могат да бъдат опипвани на воля от всички минали клиенти. Има и павилиони в които търговецът услужливо ви забожда лъжичката в сладоледа с мръсните си ръце.

Наблюдението на навиците на персонала показват притеснителна липса на елементарни хигиенни правила. При тези условия дори най-чистия от бактерии сладолед за броени часове през лятото се превръща на рай за микроорганизмите от където това природно изобилие попада в жадния за прохлада консуматор. В следващата точка са представени резултатите от микробиологичните анализи, които са следствие от порочните практики на търговците на насипен сладолед.

Микробиологично изследване за Колиформи и Escherichia coli

Колиформите са пръчковидни бактерии широко разпространени в почвите и водите. Те от повече от век се използват като санитарен индикатор. Например в течащата и бутилираната питейна вода не трябва да има от тези бактерии. При храните наличието на колиформи означава, че в тях има потенциал да се развиват патогенни бактерии.

Escherichia coli е конкретен вид бактерия причисляващ се към голямото семейство на колиформите. Обикновено тя населява червата на хората и животните и се отделя чрез екскрементите. В определени случаи E. сoli може да е много опасна за здравето на хората. Присъствието на E. сoli в питейните води е забранено, а при храните има определено максимално допустимо количество. При сладоледите няма наличен Европейски или национален лимит за E. сoli.

В изследването са включени 11 продукта. При 8 (73%) от тях се откриват колиформи. При 4 (36%) се установяват и E. сoli . Сладоледите замърсени с E. Сoli съдържат и колиформи. Резултатите показват, че поне 4 от анализираните 11 проби не са годни за консумация!
Това е изключително висок дял на бактериологично замърсяване. Основен източник на замърсяването без съмнение са мръсните прибори и оборудване използвани в търговските обекти. Вероятно това допълнително се задълбочава от лошата лична хигиена на персонала. Възможно е при някои търговски марки сладолед замърсяването да става още при производството.

Този тест на Активни потребители показва, че насипните сладоледи са изключително рискова храна през лятото. Нарушаването на хигиенните правила веднага рефлектира в масово замърсяване. Възможно е консумацията на заразени с бактерии сладоледи да е причина за много от установяваните през лятото хранителни разстройства. Тези факти налагат предприемане на спешни мерки за мониторинг на търговците на сладолед както и на задължително обучение на персонала в павилионите за продажба.
Макар изследването да е извършено в 11 обекта в София, клиентите трябва да са нащрек, ако видят някой от посочените нарушения на хигиената и е по-добре да се въздържат от консумация на насипен сладолед, ако лъжицата се държи в буркан с вода отвън, ако няма отделни прибори за различните сладоледи, ако индивидуалните фунийки и лъжички не се държат в стерилна среда, ако персоналът не носи ръкавици или по друг начин нарушава правилата. Може да видите още подробности от изледването ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети