До 10 дни може да проверим дали данните ни са сред изтеклите от НАП

DenNews.bg
18.07.2019
размер на текста:

 До 10 дни всички български граждани ще могат да проверят в системата на НАП дали данните им са сред изтеклите при хакерската атака срещу Националната агенция за приходите. Това обяви в Сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Те ще могат да потърсят и правата си в съда. Междувременно стана ясно, че Комисията за защита на личните данни ще започне производство в НАП.

На практика данните на всеки български гражданин в страната са източени от НАП. Това обобщи председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. По думите му, ако задържаният за атаката 20-годишен Кристиян Бойков е работил сам, то трябва да има гениални способности. Едно е ясно според председателя - държавните системи за сигурност не отговарят на изискванията.  В рамките на 10-тина дена всеки един български гражданин ще има възможност да извърши проверка. Това, което могат да направят гражданите, е да използват конституционно гарантираното им право да подадат жалба в съответния съд.
Но трябва да имат предвид, че ако търсят обезщетение, ще трябва да могат да докажат, че лично са претърпели вреда от теча на данни.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети