Президент на Перу е арестуван в САЩ по разследване за подкуп от 20 млн. долара

DenNews.bg
17.07.2019
размер на текста:

 Президентът на Перу за периода 2001-2006 Алехандро Толедо е арестуван по искане за екстрадиция в САЩ. Той е обвинен в корупция в родината си, съобщиха перуанските и американските власти. Толедо е задържан в арест и ще бъде изслушан в съда в петък.
От перуанската главна прокуратура уточниха, че явяването на Толедо пред американския съд е част от процедура по връщането му в Перу.
Толедо е обвинен в родината си за вземане на 20 милиона долара подкупи от "Одебрехт" - бразилска строителна компания, която се озова в най-големия корупционен скандал в Латинска Америка. "Одебрехт" призна, че е платила 800 милиона долара подкупи на различни официални представители в региона, за да си осигури доходоносни договори за обществени поръчки.
Адвокатът на Толедо в Лима заяви пред местно радио, че ще опита да покаже, че бившият президент е изправен в родината си пред политическо преследване.
Алехандро Толедо твърди, че е невинен. Той бе президент на Перу от 2001 г. до 2006 г. През последните години живее в Калифорния. Скандалът "Одебрехт" засегна и други президенти на Перу, срещу които текат разследвания.
През април т.г. друг президент Алан Гарсия се застреля в главата, за да избегне арест във връзка с предполагаеми подкупи от "Одебрехт". Гарсия твърдеше, че е невинен.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети