Хърватия призна, че полицията използва насилие срещу мигрантите

DenNews.bg
16.07.2019
размер на текста:

 След месеци на отричане от властите, президентът на Хърватия призна, че полицията на страната е използвала насилие при отблъскването на мигранти и бежанци, задържани в страната.

Британското издание "Гардиън" пише, че най-добрият шанс за хиляди мигранти, блокирани в Босна, е да прекосят границата ѝ с Хърватия, за да се доберат до Европейския съюз. През изминалата година имаше многобройни доказателства, че полицията използва сила срещу онези, които са преминали границата, като след това ги връщат обратно в Босна.

В интервю за швейцарска телевизия, хърватският президент Колинда Грабар-Китарович е признала за отблъскване на мигранти. Тя е отрекла обаче, че това е ставало незаконно, а също така е признала, че полицията е използвала сила.

"Говорих с министъра на вътрешните роботи, началника на полицията и полицаи на терен и те ме увериха, че не са използвали прекомерна сила", посочи Грабар-Китарович, допълвайки: "Разбира се, необходима е малко сила, когато се отблъскват мигранти."

Международната правозащитна организация Human Rights Watch призова хърватското правителство да спре процеса, тъй като отблъскването на хора през границата било незаконно съгласно международното право.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети