Бедствия вилнеят в Гърция: Северът се възстановява от бурята, на юг бушуват пожари

DenNews.bg
12.07.2019
размер на текста:

Все още без ток и вода са част от населените места в Северна Гърция, която бе ударена от силна лятна буря вчера.
Седем души загинаха, а над 100 бяха ранени на полуостров Халкидики. Тепърва ще се изчисляват материалните щети.
Въпреки че бурята е продължила само около двайсет минути, тя е връхлетяла полуострова с опустошителна сила. По данни на правителствения говорител Стелиос Пецас ветровете в района са били със скорост над 100 км/час.
Все още част от пътищата в района на Халкидики са труднопроходими заради паднали електрически стълбове с високо напрежение. Очаква се електрозахранването да бъде възстановено днес.

В южната част на Гърция бушуват най-малко пет големи пожара. Смята се, че огнищата са се разпалили заради високите температури, сушата и силните ветрове.

Най-сериозни са пожарите на Пелопонес, Атина и залива Ламия. През последните часове те са били локализирани, а в момента противопожарните екипи работят по пълното им потушаване.

 

Българският консул в Солун Владимир Писанчев съобщи, че на този етап няма информация за пострадали българи. Той увери, че има готовност за съдействие на сънародниците ни и е осигурено 24-часово дежурство.

Телефонът за връзка с Генералното консулство в Солун е 0030 2310829210.
Българските граждани, собственици на имоти в пострадалите райони на полуостров Халкидики, също имат право на обезщетение. Това съобщи за в. "Труд" Мартина Георгива, български адвокат в Солун.
"Необходимо е щетите да се заснемат, да се направи оценка и се посети компетентното кметство", допълни още адвокат Георгиева.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети