Нови правила за инфлуенсърите заради обявено в интернет самоубийство

DenNews.bg
10.07.2019
размер на текста:

Опит за самоубийство, който беше обявен предварително в интернет, накара Дания да обмисля закон за контрол на популярните хора в социалните мрежи, информира БГНЕС, позовавайки се на BBC.
Фие Лауерсен, инфлуенсър (лидер на мнение), която има 336 хиляди последователи в Instagram, написа в популярната мрежа, че ще се самоубие. Съобщението стоя публично достъпно повече от 2 дни и натрупа над 30 хиляди прочитания и 8000 коментара.
Става ясно, че Лауерсен наистина е опитала да се самоубие и е в болница, а през цялото време родителите ѝ опитвали да махнат зловещия пост от интернет.
Заради случилото се, министърът на образованието на Дания каза, че лидерите на мнение в социалните мрежи трябва да се подчиняват на същите правила, които важат за традиционните медии. "Когато посланията ти достигат до определен брой хора, които са твои последователи в интернет, носиш същите отговорности, каквито носи редактора на вестник или на друга традиционна медия", каза Перниле Розенкранц-Тил.
Розенкранц-Тил напомня, че според етичния кодекс на медиите в Дания, те не пишат за самоубийства или опити за самоубийства, когато те не засягат цялото общество. "Същите стандарти трябва да приложим за социалните мрежи", смята Розенкранц-Тил. Министърът обясни, че в случая с Фие Лауерсен, родителите се опитвали многократно да свалят поста за самоубийството ѝ, но се оказало, че никой, освен дъщеря им няма достъп до профилите ѝ в социалните мрежи.
Замисляните законови промени предвиждат, ако лидер на мнение достигне определен брой последователи в интернет, да е задължен да има определен брой администратори на профилите му.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети