Нюинсите в сивата ни икономика ставали все по-светли, похвали се едрият капитал

DenNews.bg
01.07.2019
размер на текста:

 Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчита положителни тенденции в изменението на Композитния индекс "Икономика на светло" за 2018 година.

Причините за това са финансовата и икономическа стабилност, мерките за подобряване на бизнес средата и за ограничаване на сивата икономика.

АИКБ отчита подобрена комуникация на властта с бизнеса. Както през 2017 г., така и през миналата година неблагоприятно си остава влиянието на състоянието на образованието и мъчителното придвижване на реформите на пазара на труда. Според АИКБ преговорите между социалните партньори за договаряне на прозрачен и честен механизъм за определяне на минимална месечна работна заплата са напълно блокирани.

Повишава се финансовата култура на хората, отчете професор Стефан Петранов.

Относителната политическа стабилност се отразила положително на състоянието на икономиката.

НАП е въвела успешна контролна кампания спрямо фирми с голяма касова наличност, което ограничило сивите практики. Година след началото на проверките на приходната администрация сумата в касите на дружествата е намаляла с 5 милиарда лева и е отчетено увеличение на файла върху дивидентите с над 130 милиона лева.

При допълнителна работа част от възнаграждението се плаща неофициално, стана ясно още от думите на професор Петранов. АИКБ апелира към Европейската комисия да продължи да настоява за въвеждането на честен и прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата. АИКБ предлага да се работи систематично и интензивно в посока на развитието на социалния диалог на отраслово ниво и на браншово колективно договаряне.

Организацията смята, че час по-скоро трябва да се отмени административното определяне на минималната работна заплата в страната. Това изтласква част от работниците да преминат в сиви практики, според проф. Петранов.

2017 година е била година на окончателно излизане от финансово-икономическата криза според АИКБ. Все пак работодателската организация отчита риска от Брезкит за икономиката на ЕС и България.

В българската икономика въпреки тези позитивно тенденции остава висок делът на сивата икономика, отчете професор Стефан Петранов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети