Спират стари и замърсяващи автомобили в Париж от днес

DenNews.bg
01.07.2019
размер на текста:

Рекордно високите температури, отбелязани във Франция миналата седмица, се понижиха, но забраната за движение в центъра на Париж за някои коли остава като част от мерките за борба със замърсяването на въздуха, предаде БГНЕС.
От днес, 1 юли, ще бъде изготвен нов списък на по-старите и замърсяващи автомобили. Той ще включва дизелови автомобили, камиони и мотоциклети, които са над 13-години - ход, който ще засегне десетки хиляди превозни средства. Глобите за нарушителите са от 68 до 135 евро.
Също от днес съществуващата забрана за движение в Париж на дизелови превозни средства над 18 години и бензинови автомобили над 21 години ще важи за по-голяма част на града. Мярката е насочена към 30 000 автомобила извън центъра на Париж, където живеят около 5,5 милиона души. За разлика от централната част на Париж обаче нарушителите от предградията, където зависимостта от автомобили е по-голяма, няма да бъдат наказвани през първите две години от забраната. Правителството се съгласи на двугодишен период без наказания след съпротива от страна на някои кметове, които се опасяваха, че забраната може да разпали гнева на "жълтите жилетки", чиито протести избухнаха миналата година заради повишаването на цените на горивата. Според здравните служби замърсяването на въздуха причинява 48 000 допълнителни смъртни случая годишно във Франция. Това го прави вторият най-голям убиец след пушенето, изпреварвайки алкохола.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети