Разследват експерти от финансовото министерство заради завишените субсидии на партиите

DenNews.bg
07.06.2019
размер на текста:

"Не ми е известно името ми да е в списъка на прокуратурата за партийните субсидии. Може да е там. Това го знае само прокуратурата". Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос включено ли е името му в списъка с лица, за които има съмнение, че са извършили престъпления във връзка с партийните сбсидии, съобщава Агенция "Фокус".
ВАП установи, че партиите са взели повече от полагащите им се субсидии за 2018 г. Субсидията е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена (предвидена в бюджета и реално изплатена) субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.
"Не съм видял списък на прокуратурата. Не са ни канили, викали, призовавали за обяснения. Ако прокуратурата ми изпрати призовка, за да дам показания, ще разберете", заяви той.
Горанов уточни, че има конкретни имена на експерти от Министерството на финансите, за които държавното обвинение има съмнения, че са извършили престъпление.
"Има конкретни имена на експерти. Ако се говори за тезата на прокуратурата, че има извършено престъпление, това тепърва ще се изследва. Дори да допуснем, че тълкуванието на закона, което сме имали 20 години, е некоректно, то нито има умисъл, нито има преднамереност. Разходите не ги е правила държавата, правили са ги партиите", коментира финансовият министър.
"Имената ги знаем, но едва ли са национално значими, за да трябва да ги коментираме. Започва се от ниво експерт, после има началник на отдел, директор на дирекция", добави той.
В отговор на въпрос има ли вече министерството конкретни идеи след като прокуратурата даде указания до 30 дни да се измисли как по-добре да се контролира партийното финансиране, министър Горанов заяви: "Според нашето мнение и сега контролните механизми са работещи. Има различно тълкувание как трябва да се прилага законът. Работим върху това, което е казала прокуратурата. Ще се опитаме още повече да подобрим контролните механизми", изтъкна той.

Според него в случая не става въпрос за липса на контрол, а за различно виждане как следва да се чете законът. "Като позиция продължаваме да смятаме, че текстовете на чл. 25 и чл. 27 са структурирани така през годините, че да се получава преразпределение на гласовете в полза на правоимащите. Определени гласове, включени в общата сума за определяне на годишния размер на субсидията идват от партии и коалиции, които в последствие нямат право на субсидия и тези гласове се преразпределят", каза още финансовият министър.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети