По-скъп ток от 1 юли, за абонатите на ЧЕЗ скокът е 3,64%

DenNews.bg
04.06.2019
размер на текста:

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди на открито заседание цените на тока и парното от 1 юли. В последните си доклади КЕВР предвижда поскъпване на тока средно с 3.5% за страната и на топлоенергията - с 4.5 на сто.
Регулаторът предлага електроенергията да поскъпне в Западна България (където оператор е ЧЕЗ) с 3,64%, за Северна България - 3,38%, Югоизточна България - 3,06%.
КЕВР предлага парното в София да поскъпне с 4,3% от юли. В Габрово регулаторът предвижда 12,3% увеличение, въпреки дружеството там поиска 108% повишаване на парното.
В Разград цената на парното, която предлага КЕВР е най-голяма - 17,53%. В Пловдив предвижда 7,04%, в Плевен малко над 6%. В Бургас - 7,04%, във Враца и Велико Търново ще скочи с над 7%, ако се вземе окончателно решение за това в края на юни.

В Русе експертите изчисляват, че поскъпването трябва да е близо 4%, във Варна регулаторът иска близо 2% поскъпване на парното. Единствено поевтиняване на услугата се очаква в Сливен - с около половин процент.
Новите цени на парното и тока трябва да влязат в сила от 1 юли, а в края на този месец се очаква КЕВР да вземе окончателно решение.
"Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%". Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти след заседание на енергийния регулатор.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети