Адски горещини взеха жертви в Индия, термометърът прескочи 50 градуса

DenNews.bg
03.06.2019
размер на текста:

Адски горещини с до над 50 градуса по Целзий обхванаха северните части на Индия и взеха жертви. В Раджастан бяха измерени 50.6 градуса по Целзий. Целият район е обхванат от горещата вълна, а през последните дни живачният стълб на няколко пъти достигна 47 градуса, съобщава АФП.
През май 2016 година в Раджастан беше регистрирана най-високата температура в Индия - 51 градуса по Целзий.
Индийският метеорологичен институт заяви, че топлата вълна ще се задържи до една седмица в щатите Раджастан, Махаращра, Мадхя Прадеш, Пенджаб, Харяна и Утар Прадеш, предаде БГНЕС.
Вече са регистрирани няколко смъртни случая от топлинен удар. В столицата Ню Делхи, където температурата премина 46 градуса по Целзий, беше издаден червен код, а жителите бяха посъветвани да не излизат през най-горещите часове на деня. Няколко големи града съобщиха за недостиг на вода, тъй като езерата и реките започват да пресъхват. Земеделските производители получават вода само на всеки три дни за добитъка си.
Повече от 40% от Индия е изправена пред суша тази година, предупредиха миналия месец експерти от Индийския технологичен институт. Годишният мусон, който обикновено носи голяма част от необходимия дъжд в Южна Азия, закъснява със седмица и се очаква да достигне южната част на Индия на 6 юни. Според синоптиците обаче, тази година ще има по-малко дъжд от средното. През последното десетилетие на индийския полуостров се наблюдава драстична промяна в моделите на валежите, белязана от чести суши, наводнения и внезапни бури.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети