Почитаме светите апостоли Петър и Павел, празнуваме Петровден

DenNews.bg
29.06.2019
размер на текста:

 Днес църквата почита паметта на светите равноапостоли Петър и Павел. Празникът е наричан от народа Петровден.
Имен ден празнуват Петър, Павел, Петра, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен.
Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени „първовърховни престолници и вселенски учители”.
Петър – беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи.

Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господ. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение.
През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпънати на кръст от император Нерон в Рим.
В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи – обикновено през първата половина на деня.
В представите на българския народ двамата апостоли се възприемат като братя, от които Петър е по-младият. Някъде се смятат и за близнаци. В иконографията св. Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.
В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки – петровки. На някои места те се раздават като помен за починали деца.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети