Дупничанин се размина с 300 лв. глоба за пушене в „аквариум“ на заведение

DenNews.bg
26.06.2019
размер на текста:

Спасението за нарушителя се оказа липсата на забранителни табели.

 Дупничанин се размина с 300 лв. глоба за това, че пушил в пристройка тип „аквариум“ на заведението „Корал“ на ул. „Николаевска“ в града.
Наказателното постановление, наложено от Регионалната здравна инспекция-Кюстендил, бе отменено от Районен съд-Дупница след обжалване от страна на санкционирания Д.С.
Той бил заловен с цигара по време на проверка на служители на РЗИ на 10 януари тази година. При проверката било установено, че обектът се състои от две помещения-масивна постройка и обособена зала, която от три страни има платна, спускащи се от тавана до пода, като четвъртата стена е остъклената PVC дограма на основното помещение. В момента на проверката, платната от трите страни на помещението били спуснати от тавана до пода т.е. помещението е било закрито. Именно там инспекторите заварили Д.С. да пуши цигара. Още на място той направил възражение, че от всички клиенти в заведението, само на него е съставен акт. Въз основа на акта директорът на РЗИ издал наказателно постановление за нарушение на Закона за здравето с глоба в минимален размер-300 лв.
Съдът обаче счете, че макар Д.С. да е нарушил забраната за тютюнопушене в закрити обществени места, той не е осъществил нарушението умишлено. В помещението не е имало табели, че тютюнопушенето е забранено, а по масите е имало поставени пепелници заради което Д.С. не е знаел или допускал, че нарушава закона. Освен това обстановката, включително наличието и на други пушещи клиенти, е помогнала на Д.С. да реши, че в тази обособена част тютюнопушенето е разрешено.

„Липсата на субективна страна води до несъставомерност на деянието, поради което то не може да се вмени като нарушение на жалбоподателя“, е записано в решението на Районен съд.
Определението може да бъде обжалвано пред Административен съд-Кюстендил.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети