Майка и дъщеря осъдиха Франция заради мръсния въздух

DenNews.bg
26.06.2019
размер на текста:

Френски съд постанови историческо решение, с което отсъди, че държава не е успяла да направи достатъчно, за да ограничи замърсяването на въздуха в района на столицата Париж.
Делото бе заведено от две жени, майка и дъщеря, страдащи от дихателни проблеми, съобщава британското издание "Гардиън".
В първото дело от този род 52-годишната Фарида и 16-годишната ѝ дъщеря, чиито пълни имена не се разкриват от съда, заведоха дело срещу френската държава за вредното въздействие на мръсния въздух в близост до Околовръстното шосе на Париж, където семейството е живеело.
"Преди три години бях изпратена на белодробен специалист, който каза, че проблемите ми са свързани със замърсяването на въздуха. Той ме посъветва да се преместя. Дъщеря ми имаше бронхит като бебе, а след това астма, докато растеше", посочи жената, като в крайна сметка двете са се преместили да живеят в Орлеан и симптомите са изчезнали.
Това е първото съдебно дело, заведено от физически лица срещу френската държава заради здравословни проблеми, причинени от замърсяването на въздуха. То беше подкрепено от няколко природозащитни организации.
Съдът постанови: "Държавата има вина, като не е взела достатъчно мерки за качеството на въздуха." Допълва се, че между 2012 и 2016 г. държавата не е предприела необходимите мерки за намаляване на концентрациите на някои замърсяващи газове, надхвърлящи ограниченията.
"За жертвите на замърсяване, това е за първи път", изтъкна адвокатът на жените, добавяйки: "Отсега нататък държавата ще трябва да предприеме ефективни мерки в борбата срещу замърсяването."
Съдът обаче е отхвърлил иска на жените за 160 000 евро обезщетение, изтъквайки, че не може да намери пряка връзка между здравословните им проблеми и недостатъците на държавата.
В решението на съда се посочва, че държавата не е изпълнила плана си за защита на въздуха, предназначен да противодейства на замърсяването.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети