Стотици хиляди чехи поискаха оставката на премиера Бабиш

DenNews.bg
24.06.2019
размер на текста:

Най-мащабният протест след общественото недоволство от Нежната революция през 1989 г. блокира Прага вчера. По данни на организаторите около 250 000 чехи са се включили в протеста с искане за незабавна оставка на премиера Андрей Бабиш, който е обект на разследване заради предполагаеми измами и конфликт на интереси.
Митингът в парка "Летна" беше кулминация на поредица от демонстрации срещу Бабиш през последните седмици.
Някои участници носеха лозунги с текст "Оставка", "Писна ни", а други развяваха чешки знамена и флагове на ЕС. Много семейства бяха довели децата си на протеста, който протече мирно, както и предишните, насочени срещу Бабиш и неговия министър на правосъдието.
През април полицията обяви, че Бабиш - бизнесмен милиардер, влязъл в политиката, трябва да бъде обвинен в измама заради злоупотреба с европейски субсидии преди десет години, с които построил хотел и конферентен център край Прага. Бабиш отрича да е извършил нещо нередно.
Назначаването на нов министър на правосъдието непосредствено след като становището на полицията беше огласено, предизвика демонстрации, на които беше изразено подозрение, че Бабиш се опитва да влияе върху разследванията срещу него. Той отрича и това обвинение.
Протестите бяха организирани от гражданската група "Милион моменти за демокрация", създадена от студенти. На събитието, започнало около 16.30 ч., не бяха поканени оратори политици.
Бабиш претърпя и друг неуспех заради изтекли предварителни резултати от одит на Европейската комисия, който заключава, че той е бил в конфликт на интереси като бенефициент на доверителни фондове, където прехвърлил бизнеса си на стойност 3,7 милиарда долара, според "Форбс".

Бабиш твърди, че одитът е неточен и това може да се докаже чрез окончателните заключения, които се очакват по-късно тази година или в началото на 2020 г.
Премиерът каза, че хората имат право да протестират, но категорично отказа да подаде оставка.
Неговото популистко движение АНО остава най-популярната партия, макар че подкрепата за нея спадна леко през последните два месеца до 27,5 процента, според допитване на агенция Кантар, чийто резултати бяха оповестени на 9 юни.
Бабиш има и достатъчна парламентарна подкрепа, където вот на недоверие, насрочен за идната седмица, вероятно ще бъде неуспешен.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети