Журналист от „Биволъ“ осъди МВР за незаконен арест

DenNews.bg
24.06.2019
размер на текста:

Журналистът от разследващия сайт "Биволъ" Димитър Стоянов окончателно осъди МВР за незаконния арест. Припомняме, че Стоянов и румънският му колега Атила Биро бяха задържани, докато проследяваха заподозрени от тях в опит да изгорят документация, която може да уличи в незаконни практики известната строителна фирма "Джи Пи Груп" - евентуално подкупи на държавни чиновници за осигуряване на поръчки в еврофинансиране. Освен с този случай, фирмата нашумя с ремонта на ул. "Граф Игнатиев".
Стоянов, румънският му колега Атила Биро и приятел-юрист на българския журналист бяха задържани край радомирското село Егълница вечерта на 13 септември м.г. Те отидоха там, тъй като бяха получили сигнал, че се горят документ, свързани с аферата "Джи Пи Груп". Заповедта за ареста на Атила Биро обаче остана в сила, защото той не e успял да я оспори пред съда в посочения от закона срок. В мотивите към окончателното решение е написано следното: "Предвид липсата на конкретни обстоятелства, които са обосновали задържането, съдът е приел, че актът е издаден в противоречие с материалния закон".
Изрично се посочва, че когато някой бива арестуван, актът трябва да бъде основан на конкретни факти и "обосновано подозрение", което в случая не е така според съда. Припомняме, че на първа инстанция съдия Любомир Луканов заяви, че "не става ясно въз основа на какви факти и обстоятелства административният орган (МВР) е направил обосновано предположение, че лицето е извършило престъпление“. Тезата на МВР е, че има евентуално нарушение на чл. 319 от Наказателния кодекс. Текстът гласи: "Който унищожи, скрие или повреди чужд или не изключително нему принадлежащ документ с цел да причини другиму вреда или да набави за себе си или за другиго облага, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация". Има образувано досъдебно производство, но срещу неизвестен извършител, което всъщност било основание и за МВР да задържи Стоянов и Биро - за установяване на факти. Източник: actualno.com

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети