Истанбул наказа Ердоган отново, кмет ще бъде кандидатът на опозицията

DenNews.bg
24.06.2019
размер на текста:

Истанбул даде убедителен знак на президента Реджеп Ердоган и управляващата му партия, че е време за промени.
Изключително висока активност записаха вчерашните кметски избори, чието повторение се наложи, след като управляващите поискаха касиране на резултатите от първия вот заради минималната разлика между двамата кандидати, даваща победата на кандидата на опозицията.

Този път победата на Екрем Имамоглу е безспорна. Той води с 53,69%, а кандидатът на управляващата партия Бинали Йълдъръм има 45,4%.
Йълдаръм поздрави опонента си и призна загубата си.
"Според резултата съперникът ми Екрем Имамоглу води в надпреварата. Поздравявам го и му пожелавам късмет", каза Йълдъръм.
Анализатори твърдят, че Ердоган просто не е склонен да се откаже от контрола на Истанбул. Мегаполисът е икономическото сърце на Турция.
Преди четвърт век политическата кариера на Ердоган започна от Истанбул.
Имамоглу, който представлява светската Народнорепубликанска партия, каза след гласуването си по-рано в неделя: "Днес нашият народ ще вземе най-доброто решение ... в името на нашата демокрация, за Истанбул и за легитимността на всички бъдещи избори".

Неговото оптимистично послание под мотото "Всичко ще се оправи" контрастира с обичайното агресивно послание в турската политика.
Йълдъръм, който ръководеше няколко големи транспортни проекта и бе министър-председател, вече бе постигнал помирителен тон по-рано в неделя.


Ердоган също поздрави Имамоглу за победата му на повторните избори за кмет на Истанбул. Ердоган отправи своето поздравление не пред телевизионните камери, а чрез социалните медии.
Избирателната активност е била 84,42 процента.
"Според неофициалните резултати Екрем Имамоглу печели днешния вот за кмет на голямата община на Истанбул. И аз го поздравявам за тази победа," написа Ердоган на страницата си в Туитър.
Държавният глава изрази пожелание резултатите от вота да бъдат полезни за всички.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети