700 са регистрираните случаи на морбили в 11 области в България

DenNews.bg
21.06.2019
размер на текста:

 До юни 2019 г. регистрираните случаи на морбили в България са 700 в единадесет области. Те са в София-област (251 случая), София-град (34 случая), съобщиха от РЗИ - Стара Загора.

Останалите засегнати области са Бургас, Велико Търново, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Русе, където са регистрирани единични случаи или епидемични взривове. Заболеваемостта от морбили се разпространява в държавите на ЕС/ЕИП продължава, като към месец май 2019 г. 19 държави членки съобщават информация за регистрирани случаи. С най-много от началото на 2019 г. са Румъния (1027, с 4 починали), Франция (852, с 1 починал), Литва (569), Италия (557) и Полша (554).

Морбили има и в съседните ни държави Северна Македония (1081, с 3 починали) и Сърбия, с регистрирани 5790 случая с 15 починали. В Европа най-много случаи на морбили са докладвани в Украйна - 45 147, със 17 починали, регистрирани само през първите 4 месеца на 2019 г.

Пристигането на туристи и сезонни работници от други държави, където има регистрирани случаи на морбили, създават предпоставки хора, които са в инкубационен период да проявят заболяването си на наша територия. Инкубационен е периодът от заразяването на организма до появата на първите клинични признаци на заболяването. Така те могат да допринесат за разпространение на заболяването в курортите. Това ще се отрази негативно върху здравеопазването, икономиката, туризма, както и с нереализирани ползи поради загуба на работна сила и отлив на туристи от страната, пишат от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.

В област Стара Загора към 14 юни 2019 г. няма регистрирани случаи на болни от морбили.

Здравните специалисти препоръчват за предпазване на децата от морбили и други тежки ваксинопредотвратими инфекции те да бъдат имунизирани (имунизация на 13-месечна възраст и реимунизация на 12-годишна възраст).

Ако в имунизационния паспорт на детето липсват данни за извършена имунизация срещу морбили, паротит и рубеола, родителите незабавно да се обърнат към личния лекар за ваксинация.Препоръчително е извършването на серологично изследване за установяване наличието или липсата на защитен имунитет срещу морбили на лицата, имали контакт с морбили в друга държава, или пребивавали в държава с данни за разпространение на морбили.

Изследването може да се извърши в регистрирани лаборатории. За хората, които нямат имунитет, е препоръчително да се направи една доза ваксина срещу морбили (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола).

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети