Унгария даде доживотни присъди на трима българи

DenNews.bg
20.06.2019
размер на текста:

Унгарски съд даде доживотни присъди на четирима каналджии, трима от които българи, по делото за смъртта на 71 мигранти, чиито разлагащи се тела бяха намерени натъпкани в камион, изоставен на австрийска магистрала през август 2015 г., съобщава "Ройтерс".
В окончателно решение съдия Ерик Мезолаки коментира, че трима от трафикантите няма да имат възможност за условно предсрочно освобождаване, а четвъртият ще лежи минимум 30 години.
Ръководителят на трафика, афганистанец, и трима български съучастници са виновни за убийство, защото отказват да спрат хладилния камион и да отвори вратите за малко въздух, въпреки молбите на затворените.
Мигрантите разбират, че са в опасност и започват да ударят по вратите и да крещят, за да привлекат вниманието на шофьора, коментира съдия.
Смъртта на 59 мъже, осем жени и четири деца от Сирия, Ирак и Афганистан шокира Европа.
Инцидентът е най-лошият по рода си по маршрута от Балканите, поет от стотици хиляди, избягали от войната и бедността в Близкия изток, Африка и Азия.
През юни 2017 г., стана ясно, че българският шофьор на камиона, е знаел какво се случва вътре.
Трафикантите са натоварили мигрантите в Сърбия, близо до границата с Унгария. Афганистанският ръководител на престъпната група Самсур Лаху, на когото докладвали какво се случва, наредил на подчинените си да не спират, да не отварят камиона и ако хората в него умрат, да изоставят превозното средство в гора в Германия.
Три часа след началото на пътуването в камиона едва ли е имало живи хора, обявиха вещите лица по делото. Към този момент камионът още е бил в Унгария. Затова, макар жертвите да са открити в Австрия, съдебният процес се проведе в Унгария. Според други доказателства близо пет часа са агонизирали бежанците в камиона.
Камионът тръгва на 26 август 2015 в 4,15 часа от Унгария към Австрия. Натоварен е с 96 души - за всеки има по-малко от половин квадратен метър. Вратите са затворени херметически. Тъй като тежестта на хората пречи на карането, каналджиите свалят 25 души и ги връщат в гората. Продължават със 71 - бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан. 4 от тях са деца, 8 жени. 40 минути след тръгването хората започват да викат за помощ.

В 9,50 преминават границата с Австрия. Към този момент всички отзад са мъртви. Шофьорите виждат това и зарязват колата с труповете на магистралата. Малко по-късно я открива полиция.
Самият Самсур Лаху попада в Унгария като бежанец през 2013 г. Започва да използва създадените контакти по време на бягството си за организиране на трафик на бежанци. За шофьори наема сърби и българи. Превел е само през 2015 година най-малко 1200 души и е спечелил 300 000 евро.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети