Хималайските ледници се топят драматично, всяка година се губи вода равна на 3,2 млн. олимпийски басейна

DenNews.bg
20.06.2019
размер на текста:

Изображения от шпионски сателити от Студената война разкриха драматична загуба на лед в хималайските ледници, съобщава БиБиСи.
Учените сравниха снимки, направени от американска разузнавателна програма с последните наблюдения на космически кораби и установяват, че топенето в региона се е удвоило през последните 40 години.
Проучването показва, че от 2000 г. насам височините на ледниците намалява средно с 0,5 м годишно. Изследователите коментират, че изменението на климата е основната причина.
"От това проучване ние наистина виждаме най-ясната картина за това как са се променили хималайските ледници", обяснява Джошуа Маурер от Земната обсерватория на Колумбийския университет "Ламонт-Дохърти" в Ню Йорк. Изследването е публикувано в списание Science Advances.
През 70-те и 80-те години американската шпионска програма (с кодовото име Hexagon), пуска в орбита 20 спътника, за да заснеме тайно Земята. Скритите изображения са заснети на ролки филми, които след това са спуснати от спътниците в атмосферата.
Материалите са разсекретени през 2011 г. и е дигитализирани от Американското геоложко проучване за научни изследвания. Сред шпионските снимки са и Хималаите - област, за която историческите данни са оскъдни.
Сравнявайки тези снимки с по-нови сателитни данни от НАСА и японската космическа агенция (Jaxa), изследователите успяват да проследят, как се е променил регионът. Екипът на Колумбийския университет разглежда 650 ледника в Хималаите, обхващащи 2000 км.

Групата установи, че между 1975 г. и 2000 г. всяка година се губи средно 4 млрд. тона лед. Но между 2000 и 2016 г. ледниците се топиха приблизително два пъти по-бързо - като средно годишно губят около 8 милиарда тона лед.
"За да усетите мащаба, 8 милиарда тона лед са достатъчни, за да запълните 3,2 милиона олимпийски плувни басейна годишно", обяснява Маурер.
Загубата на лед не е еднаква, "ледниците губят по-голямата част от леда си в по-ниските части на ледника и там е концентрирано по-голямото изтъняване. Някои от тези зони се изтъняват с цели 5 метра на година."
Сред научната общност има дебати за причината, смята се, че промените във валежите в региона и саждите, натрупани от промишлени замърсители, са ускорили разтопяването.
Въпреки това екипът на обяснява, че докато тези фактори допринасят, но повишаването на температурата в Хималаите е основната причина.
"Фактът, че виждаме подобен пространствен модел на загуба на лед в толкова много ледници в такъв голям и климатично сложен регион, предполага, че трябва да има някакъв вид общо действие, което да засегне всички ледници по подобен начин."
Учените твърдят, че продължаващите загуби ще имат огромно влияние.
В краткосрочен план, огромното увеличение на топящите се води може да причини наводнения.
В по-дългосрочен план, милиони хора в региона, които зависят от ледените топящи се води по време на суша, могат да изпитат сериозни и реални трудности.
Коментирайки изследването, д-р Хамиш Причард от Британското антарктическо проучване обяснява: "Новото тук е, че можем да видим как топенето на ледниците в целия хималайски обхват се е увеличило поради изменението на климата. За едно поколение топенето се е удвоила и тези ледници се свиват бързо."
"Защо това е важно? Защото, когато ледът изчезне, някои от най-важните реки в Азия ще загубят водните си източници, които ги поддържат през лятото по време на сушата, точно когато водата е най-ценна".
"Без планинските глетчери сушите ще бъдат по-лоши за милиони хора, които имат нужда от вода и живеят надолу по течението." Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети