Издъхна болно от левкемия момиченце, чиито родители получиха от НЗОК фактура за 14 000 лв.

DenNews.bg
19.06.2019
размер на текста:

Почина болно от левкемия момиченце, чиито родителите получиха фактура за близо 14 000 лева заради два медикамента - "Винкристин" и "Онкаспар", които са използвани за лечението на детето, но не са в списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. Вчера стана ясно, че майката на 6-годишната Мими е подала документи още в края на април лекарствата да бъдат поети от касата, но до снощи решение по казуса нямаше, а тази сутрин момичето е издъхнало в детската онкохематология в Университетската болница "Царица Йоанна" в София.
Тъжната новина съобщиха близките на Мими в групата във Фейсбук, където се събираха дарения за лечението й в Германия.
"Погледнете към небето... По чисто е нали?!? Нашето слънчице язди кончета из зелените небесни поляни! Няма системи, няма бели престилки, и болка няма... Мими е свободна! Изпраща ангелски целувки на всички вас, които повярвахте в нея!".
Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца зловещото заболяване се завръща. През април момиченцето е прието в ИСУЛ. Въпреки усилията на лекарите, състоянието на Мими постоянно се влошава, като вчера се наложи детето да бъде поставено на командно дишане заради усложнения със сърцето и белите й дробове.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети