Бивши шефове на АПИ с обвинения за безстопанственост, нанесла щета от над 30 млн. лв.

DenNews.bg
19.06.2019
размер на текста:

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу три длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ за безстопанственост в особено големи размери, съобщиха от държавното обвинение.
Лазар Лазаров е предаден на съда за това, че 07.08.2014 г. -17.02.2015 г. в качеството си на председател на Управителния съвет на АПИ, умишлено не е положил достатъчно грижи за възложената му работа по изграждане на магистрала „Марица“, и от това са последвали щети за Министерство на транспортна и информационните технологии в особено големи размери - 30 813 647 лева.
Тъй като осъщественото от него деяние е умишлено, той е привлечен към наказателна отговорност по по-тежката правна квалификация за безстопанственост.
Ако бъде признат за виновен Лазар Лазаров може да получи наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години и „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност“ и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“.

Дончо Атанасов и Илиана Захариева са предадени на съд, за това, че в периода 23.01.2014 г. до 26.01.2015 г. в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, при условията на независимо съпричинителство, не са положили достатъчно грижи за възложената им работа по изграждане на магистрала „Марица“, и от това са последвали щети за Министерство на транспортна и информационните технологии в особено големи размери - 30 813 647 лева.

Ако бъдат признати за виновни Дончо Атанасов и Илиана Захариева могат да получат наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години и „лишаване от право да заемат определена държавна или обществена длъжност“ и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети